Szertartás kontra káosz – Mit tegyél, hogy figyeljen, amikor mesélsz neki?

"
Már kívülről fújod, hogy mi mindenre jó a meseolvasás, igaz? Szeretnél csodás szülő lenni, aki mindent megad a gyermekének, amire szüksége van és amire vágyik, ezért hulla fáradtan is bekúszol az ágyba mellé, hogy felolvasd az éppen aktuális kedvenc meséjét, vagy meséit. Ám ekkor kitör a hiszti.  “Nem azt a mesét szeretném, rajzolni akarok, éhes […]

írta: Becz Dorottya

A történetmesélés varázslat, s a mágia nem működik szeretet nélkül.

Már kívülről fújod, hogy mi mindenre jó a meseolvasás, igaz? Szeretnél csodás szülő lenni, aki mindent megad a gyermekének, amire szüksége van és amire vágyik, ezért hulla fáradtan is bekúszol az ágyba mellé, hogy felolvasd az éppen aktuális kedvenc meséjét, vagy meséit. Ám ekkor kitör a hiszti. 

“Nem azt a mesét szeretném, rajzolni akarok, éhes vagyok, miért nem apa/anya olvas inkább, a videót akarom nézni, unalmas, hogy mindig olvasol stb. stb. stb.” – gondolom, ismerős helyzet. Eluralkodik a káosz, egy darabig türelmes vagy, de téged is emberből gyúrtak, elszakad a cérnád, és annyi a csodás szertartásnak.

Apa olvas

Apa olvas

Nem akarok úgy tenni, mintha én találtam volna fel a spanyol viaszt, és lehet, hogy már elolvastál a témában minden fellelhető szakirodalmat, ki- és beléptél anyukás Facebook csoportokba, hogy kérdezz, tájékozódj, sőt, lehet, hogy már a terapeutáddal is átrágtad a problémát, mégis, íme néhány ötlet, amivel kezelheted a helyzetet.

  1. Szerepcsere – Ajánld fel a gyermekednek, hogy aznap meséljen ő, mondja el neked az általa kitalált történetet.
  2. Folytatása következik – Ha már mindketten unjátok “az aktuális kedvencet”, folytassa a gyermeked a mesét, találjon ki újabb kalandokat a főhősnek vagy akár az egyik mellékszereplőnek. 
  3. Te mit tennél, ha…? – Amikor azt veszed észre, hogy a gyermeked elkalandozott mesehallgatás közben, kérdezz rá, hogy mit tenne ő a főszereplő helyében, ha hasonló helyzetbe kerülne. 
  4. Anya/Apa kedvence – Mondd el neki a te kedvenc mesédet. Nem baj, ha nincs kéznél a szöveg, próbáld meg fejből. 
  5. “Színház az egész világ” – Játsszátok el (vagy játszd el neki) a mesét, vagy a mese egy részét, hogy ilyen módon is részese lehessen a történetnek. 

Írd meg nekem emailben (hello@beczdorottya.hu ), hogy melyik ötlet vált be leginkább!

Termékajánló

Összesen 1 találat