Egy csipet India – Színek

"
„A színek közvetlenül hatnak a lélekre” – mondja Kandinszkij orosz festő, és azt hiszem, ezt a gondolatot az indiai embereknek nem kell kimondaniuk, nekik ez a sejtjeikben van, s ha megkérdezném, hogy mi az a három jelző, amivel leírnád ezt az országot, a „színes” biztosan köztük lenne, ezért az indiai kultúráról szóló cikksorozatom első része […]

írta: Becz Dorottya

A történetmesélés varázslat, s a mágia nem működik szeretet nélkül.

„A színek közvetlenül hatnak a lélekre” – mondja Kandinszkij orosz festő, és azt hiszem, ezt a gondolatot az indiai embereknek nem kell kimondaniuk, nekik ez a sejtjeikben van, s ha megkérdezném, hogy mi az a három jelző, amivel leírnád ezt az országot, a „színes” biztosan köztük lenne, ezért az indiai kultúráról szóló cikksorozatom első része is erről szól.

Amikor beköltöztünk néhány héttel ezelőtt az új lakásunkba, lakásszentelőt tartottunk – hindu hagyományok szerint (mert a párom Indiában született). Ezt a szertartást „housewarming ceremonynak” – vagyis „házmelegítőnek” hívják. Annyira szeretem ezt a megfogalmazást, mert minden benne van, amit fontosnak tartok az otthonnal kapcsolatban: a melegség – nekem ehhez társul a szeretet, a megértés, a tisztelet, a béke. Négy fal, egy ingatlan, bármekkora is legyen az, sosem lesz otthon, ha a benne élők nem teszik azzá. És félreértés ne essék, nem gondolom, hogy egy szertartás megold mindent, de segítség ahhoz, hogy átgondoljuk, még inkább átérezzük, mit jelent számunkra az otthon.

Salwar suit, karkötők és bindik

 Salwar suit, karkötők és bindik

Az előkészületek

A szertartás rengeteg előkészületet igényelt, és sok új információt kellett rövid idő alatt feldolgoznom. A színek jelentősége már a legelső beszélgetésnél előkerült. Mit viseljek? Mi az illő? A legfontosabb, hogy mindkettőnknek olyan ruhában kell lennie, amit korábban még nem hordott, és lehetőleg élénk színű legyen: sárga, narancssárga, zöld, piros. A kék, fehér, fekete színek nem jöhetnek szóba, nem valók az alkalomhoz.

Én szerencsés voltam, mert nekem azonnal találtunk megfelelő ruhát, egy zöld „salwar suit”-ot. Ez egy hosszú, tunika jellegű felsőrészből, egy kissé buggyos nadrágból, és egy kendőből áll. A párom ünneplőjét illetően nem volt túl nagy a választék, így kénytelenek voltunk egy barnát választani, mivel a kék nem jöhetett szóba…

Ünneplőben

Ünneplőben

Szükségünk volt még virágokra és gyümölcsökre. Természetesen ezeknek is élénk színűnek kellett lennie, ezért banánt, almát, narancsot, vettem főleg, de azért a lila szilva is belefért még, a dália pedig sárga volt.

De miért is olyan fontos mindez?

A hindu hitvilág fontos szereplője Ganésa, az elefántfejű istenség. Amikor egy új dologba kezdünk, legyen szó, tanulmányokról, munkáról, projektről, új ingatlanba való költözésről, akkor őt kérjük, hogy segítsen elhárítani az akadályokat, és adja áldását. A Ganésához kötődő színek pedig elsősorban a sárga, a zöld és a piros.

Ezért talán nem meglepő az sem, hogy a „szent fonal” színe is piros és sárga. Ennek a fonalnak is több funkciója lehet, a mi esetünkben az egyik például az volt, hogy egymás bal csuklójára tekertük hétszer. Ez az otthonnal kapcsolatban egymásnak tett ígéreteink kötését szimbolizálja. Mondhatnám, hogy a saját felelősségünket az otthonért. Vagy az otthon melegéért. Magunkért. Egymásért.

Termékajánló

Összesen 1 találat