Navratri, a kilenc istennő ünnepe

"
Bár a nappalok rövidülnek, az éjszakában ott világítanak az ünnep fényei. Navratri, azaz kilenc este, éjszaka, vagyis tisztelgés Durga istennő kilenc megtestesülése előtt. Színesen, illatosan, tánccal, zenével. Kicsoda Durga istennő? Durgát a legtöbbször sok fegyverrel ábrázolják, mert az ő nevéhez fűződik a gonosz Mahishasura démon megölése, vagyis nagyon leegyszerűsítve, a jó győzedelmeskedik a gonosz felett. […]

írta: Becz Dorottya

A történetmesélés varázslat, s a mágia nem működik szeretet nélkül.

Bár a nappalok rövidülnek, az éjszakában ott világítanak az ünnep fényei. Navratri, azaz kilenc este, éjszaka, vagyis tisztelgés Durga istennő kilenc megtestesülése előtt. Színesen, illatosan, tánccal, zenével.

Kicsoda Durga istennő?

Durgát a legtöbbször sok fegyverrel ábrázolják, mert az ő nevéhez fűződik a gonosz Mahishasura démon megölése, vagyis nagyon leegyszerűsítve, a jó győzedelmeskedik a gonosz felett. Ám a hindu hitvilágban az istenek rendszere ennél sokkal bonyolultabb, egy-egy istenségnek számos arca van. Nincs ez másképp Durgával sem. Bár az istennő harcos és pusztító, de amikor arra van szükség, védelmező és gondoskodó.

Így ünnepeltünk mi

Itt Northamptonban létezik egy hely hindu egyesület, amely az egész fesztivált rendezte, a párom és én szombaton és vasárnap vettünk rész az ünnepségeken, amelyet a Northamptoni Egyetem egyik kampuszára szerveztek.

Éppen akkor érkeztünk mindkét nap, amikor a puja (ejtsd: púdzsa), a szertartás elkezdődött. Zengett a mantráktól az épülett aulája, az emberek körbeállták a hatalmas asztalra elhelyezett oltárt. Totyogók és idős emberek egyaránt vidám, élénk színű ruhákban énekeltek, vagy köröztek a kezükben lévő tálcával, amin mécsesek, magok, gyümölcsök vagy virágok voltak.

A táncban még nem vagyok profi

A szertartás után következett a tánc, szombaton egy egyszerűbb, vasárnap egy kissé bonyolultabb, a dandya. Ezt botokkal a kézben táncolják, és bár egyszerűnek tűnik, mire az ember összekoordinálja a kezét, a lábát és a botokat, és nem úgy táncol, mint akinek semmi ritmusérzéke nincs, az bizony időbe telik. 🙂

Ugyanakkor a zene, a tánc és a közeg úgy általánosságban, igazán lélekemelő volt, talán azért, mert mindkét nap Durga azon megtestesüléseit ünnepeltük, akik eltávolítják a negatív, gonosz, destruktív energiákat, nevezhetjük ezeket a félelemnek, haragnak vagy dühnek, féltékenységnek, szomorúságnak vagy bánatnak. Ha magunkba nézünk, amolyan lelki nagytakarítás is ez, még a Fény Ünnepe, a Diwali, vagy Karácsony előtt. Ki, mit ünnepel. De miért ne ünnepelhetnénk mindkettőt, nem igaz?

De most beszéljenek helyettem a videók:

Ha ez az írásom tetszett, olvasd el a nagymamák bölcsességéről szóló cikkemet is.

Termékajánló

Összesen 1 találat