Mandala – a világmindenség egy körben
"
Színezőn, tolltartón, pólón és bögrén is találkozhatsz vele, ezernyi színben és motívummal készül. Festheted, rajzolhatod, kirakhatod magokból. Mindenhol ott van, de vajon mennyit tudunk az eredetéről, a szimbólumrendszeréről és hogyan fordíthatjuk a javunkra a motívumok és a színek fantasztikus erejét. Erről beszélgettem Tüttősi Ildikóval, a Tildi Mandala és Paverpol Textilműhely tulajdonosával. Eredetileg hol jelentek meg […]

írta: Becz Dorottya

A történetmesélés varázslat, s a mágia nem működik szeretet nélkül.

Színezőn, tolltartón, pólón és bögrén is találkozhatsz vele, ezernyi színben és motívummal készül. Festheted, rajzolhatod, kirakhatod magokból. Mindenhol ott van, de vajon mennyit tudunk az eredetéről, a szimbólumrendszeréről és hogyan fordíthatjuk a javunkra a motívumok és a színek fantasztikus erejét. Erről beszélgettem Tüttősi Ildikóval, a Tildi Mandala és Paverpol Textilműhely tulajdonosával.

Eredetileg hol jelentek meg a mandalák és mi volt a funkciójuk? 

A mandala szanszkrit eredetű szó, jelentése kör, körszelet, korong. A keleti kultúrákban a meditáció egyik fontos eszköze, elkészítése lelki folyamat, maga is egy szertartás. Lényege abban áll, hogy egy kör alakú, vagy négyzetbe ágyazott kör motívumú mandalát készítenek, melyben a középpontból indulnak ki, a belső magból, és számos, igen változatos geometriai formát mintáznak meg. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy a mandala Indiából származik, és mandalakészítés célja az elmélyülés, a befelé fordulás, az érzések formába öntése. Nem a végeredmény a lényeg, hanem maga az elkészítés folyamata. Persze a kész mandala szerepe, hatása is fontos. A színek, motívumok, fények által képesek az energiaszint növelésére, ezáltal gyógyító, feszültségoldó hatással bírnak. Festésük, nézegetésük megnyugtatja az elmét, kikapcsol. Keleten főként homokmandalákat készítenek meditációs céllal, majd elsöprik őket, vagy a szélre bízzák, mintegy felajánlva az égieknek.

Mi a különbség és a hasonlóság a rangoli és a mandala között?

A rangoli is Indiából származik, kis falvakból, és funkciójukat, motívumaikat tekintve sok közös pont van a mandalákkal. Spirituális indíttatásúak azok is, asszonyok, lányok készítik őket, hogy áldást, szerencsét hozzanak a házra. Ezeknél használnak homokon kívül például fűrészport, téglatörmeléket, színes fűszereket, gabonaféléket. Motívumaikban nagyon hasonlóak a mandalákhoz. A természet motívumait használják, főként virágokat, lótuszt.

Rangoli

Rangoli (Forrás: Pixabay/ Prasad Ganapule)

A keleti kultúrákon kívül máshol is megjelenik a mandala?

Nemcsak keleten, hanem a világ számos pontján, hazánkban is találkozhatunk mandalákkal az építészetben, díszítő művészetekben. Gondoljunk csak a  templomok rózsaablakaira, a magyar hímzésben fellelhető motívumokra, faragásokra, vagy az élet virága szimbólumra.

A mandalákban számos forma, alakzat megjelenik: körök, levelek, virágok, hogy csak egy-két példát említsek. Ezeknek van szimbolikus jelentése?

Minden motívumnak megvan a sajátos jelentése. Csak néhányat említve: a lótusz keleten az élet virága, mely a mocsárban, a legzordabb körülmények közt is a legcsodásabb virágot képes hozni, magát az Életet. A tibeti templom a jóllét, gazdagság szimbóluma, a fény, erő temploma. A Sri yantra a világmindenséget jeleníti meg, a világ egyik legerősebb, legősibb geometrikus misztikus mintája.

Van annak jelentősége, hogy egy mandalában hegyes, szögletes vagy inkább lekerekített, hullámos vonalak jelennek meg?

Sok motívumot használunk a mandala készítése során, véleményem szerint az a lényeg, hogy ezek összhangban legyenek, és a színek által azt az üzenetet közvetítsék, amiért elkészítettük. Azt fontos észben tartanunk, hogy ősi hagyományokon alapuló mintákról van szó. Egy-egy mandalánál azt érdemes használni, amivel a saját magunk által megfogalmazott üzenetet a leginkább ki tudjuk fejezni.

Milyen üzeneteket hordoznak a színek a mandalákban?

A színeknek rendkívül fontos szerepük van, hiszen mindegyik más energiát hordoz. Gondoljunk csak a színterápiára. A teljesség igénye nélkül néhány szín jelentése: a zöld az egészség, harmónia, nyugalom kifejezője. A kék a női energetika színe, a béke, nyugalom, önbizalom erősítője. A piros az életenergia, vitalitás, erő szimbóluma. A fehér a tisztaság, egyszerűség, hűség, bizalom színe, a rózsaszín a feltétlen szereteté. A megfelelő érzésekhez, energiákhoz kapcsolódó színek kiválasztásával, a különböző árnyalataik alkalmazásával a mandaláink a legbensőbb érzéseinket is képesek közvetíteni.

Szerinted manapság miért olyan népszerűek a mandalák? (Színezők, mandala rajzolás, festés)

A hektikus, kiszámíthatatlan világunkban hatalmas szükség és növekvő igény van a lecsendesedésre, elmélyülésre, feltöltődésre. Ezt egyre több ember érzi. A mandalák a színek, formák által képesek nyugalmat teremteni. A készítésük során befelé fordulhatunk, hiszen az koncentrációt, odafigyelést igényel, miközben hatalmas energiát kapunk tőlük.

Tüttősi Ildikóról: 

Tüttősi Ildikó

Tüttősi Ildikó

Hozzávetőleg tíz éve foglalkozik üvegmandalák és Paverpol textilszobrok készítésével. A mandalákat egy sajátos technikával készíti, az üveget két oldaláról festi meg, így éri el a 3D hatást. Alkotásaihoz akrilt, üvegfestéket, különböző pasztákat, gyöngyöket, strasszokat, homokot használ. Évek óta foglalkozásokat is tart mindkét technikában, és nagy öröm számára, hogy másokkal is megismertetheti ezt a csodát.

 

Ha kíváncsi vagy, engem miért foglalkoztat az indiai kultúra és a mandalák, kattints ide.