Kókuszos ladú – a gömbölyű ízorgia (recept)
"
A ladú az egyik legnépszerűbb édesség Indiában, számtalan fajtája létezik. Ebben a cikkben a kókuszos ladú receptjét írtam le Neked.

írta: Becz Dorottya

A történetmesélés varázslat, s a mágia nem működik szeretet nélkül.

Az indiai édességek NAGYON édesek. Pont. De természetesen nem csak édesek, elképesztő aromájuk is van, hiszen illatos fűszerekkel ízesítik őket. Ez igaz a ladúra is, amely India szerte elterjedt finomság. S hogy milyen ősi múltra tekint vissza? Talán el sem hinnéd.

Régészeti leletek tanúsága szerint már i.e. 2600-ban is készítettek ladút, vagyis már akkor is tudták, mi édesíti meg igazán a mindennapokat.

A ladúnak számtalan fajtája létezik, de az alapja mindig valamilyen lisztféle, ghí (tisztított vaj), cukor és fűszerek. Ugyanez igaz a kókuszos ladúra is, de nem borzolom tovább a kedélyeket, jöjjön a recept.

Kókuszos ladú

Kókuszos ladú

Hozzávalók:

150 g kókuszreszelék

260 g édes sűrített tej – ezt nagyobb bevásárlóközpontokban lehet kapni, de elkésztheted otthon is

1 teáskanál vaj – nem kell, hogy ghí legyen, de arra figyelj, hogy ne legyen sós

2 evőkanál rózsalekvár – ez az összetevő elhagyható, (vagy cserélhető rózsavízre, de abból egy kupaknyi elegendő) de keleti vagy indiai élelmiszereket árusító boltban beszerezhető

1 teáskanál őrölt kardamom

ételszínezék – (én a dr Oetker kis tubusos verziót használtam), de elhagyható

mandulaliszt – ha esetleg túl híg a massza, ezzel lehet sűríteni

Kókuszos ladú

Kókuszos ladú

Elkészítés:

  1. Egy közepes méretű serpenyőben keverd össze a kókuszreszeléket, a sűrített tejet és a vajat, majd közepes lángon melegítsd, és kevergesd folyamatosan.
  2. Amikor már sűrűsödik a massza, de még jól keverhető, add hozzá a rózsalekvárt vagy a rózsavizet és a kardamomot.
  3. Az elkészítés titka valóban a türelem, mert ha túl nagy lángon melegíted a masszát, akkor odaég, a folytonos keverés pedig azért fontos, hogy az összetevők átvegyék egymás aromáját.
  4. Ha már annyira sűrű a massza, hogy nehéz keverni és leválik a serpenyő oldaláról, akkor készen van.
  5. Várd meg, míg kézmelegre hűl, és oszd el annyifelé, ahányféle ételszínezéked van, és add hozzá a masszához, majd jól dolgozd bele.
  6. Egy kis tálba tegyél vizet, és ha még rózsásabbá szeretnéd varázsolni a ladút, akkor ebbe a vízbe is tegyél egy kupaknyi rózsavizet. Vizezd be a kezed, majd a masszából formázz golyókat és tedd be a hűtőbe egy rövid időre.

+1 tipp: Ha esetleg úgy látod, hogy a massza nem akar sűrűsödni, vagy nagyon ragacsos és nem válik el a serpenyőtől, óvatosan adj hozzá egy-egy evőkanálnyi mandulalisztet.

+2 tipp: Ha nincs otthon ételszínezéked, akkor dekorálhatod a golyókat úgy, hogy beleforgatod őket kókuszreszelékbe.

 

Ha érdeklődsz az indiai kultúra, szokások iránt, olvasd el a hindu hagyományok szerinti lakásszentelőről készült cikksorozatom első részét.