Az indiai édességek NAGYON édesek. Pont. De természetesen nem csak édesek, elképesztő aromájuk is van, hiszen illatos fűszerekkel ízesítik őket. Ez igaz a ladúra is, amely India szerte elterjedt finomság. S hogy milyen ősi múltra tekint vissza? Talán el sem hinnéd.
Régészeti leletek tanúsága szerint már i.e. 2600-ban is készítettek ladút, vagyis már akkor is tudták, mi édesíti meg igazán a mindennapokat.
A ladúnak számtalan fajtája létezik, de az alapja mindig valamilyen lisztféle, ghí (tisztított vaj), cukor és fűszerek. Ugyanez igaz a kókuszos ladúra is, de nem borzolom tovább a kedélyeket, jöjjön a recept.

Kókuszos ladú
Hozzávalók:
150 g kókuszreszelék
260 g édes sűrített tej – ezt nagyobb bevásárlóközpontokban lehet kapni, de elkésztheted otthon is
1 teáskanál vaj – nem kell, hogy ghí legyen, de arra figyelj, hogy ne legyen sós
2 evőkanál rózsalekvár – ez az összetevő elhagyható, (vagy cserélhető rózsavízre, de abból egy kupaknyi elegendő) de keleti vagy indiai élelmiszereket árusító boltban beszerezhető
1 teáskanál őrölt kardamom
ételszínezék – (én a dr Oetker kis tubusos verziót használtam), de elhagyható
mandulaliszt – ha esetleg túl híg a massza, ezzel lehet sűríteni

Kókuszos ladú
Elkészítés:
- Egy közepes méretű serpenyőben keverd össze a kókuszreszeléket, a sűrített tejet és a vajat, majd közepes lángon melegítsd, és kevergesd folyamatosan.
- Amikor már sűrűsödik a massza, de még jól keverhető, add hozzá a rózsalekvárt vagy a rózsavizet és a kardamomot.
- Az elkészítés titka valóban a türelem, mert ha túl nagy lángon melegíted a masszát, akkor odaég, a folytonos keverés pedig azért fontos, hogy az összetevők átvegyék egymás aromáját.
- Ha már annyira sűrű a massza, hogy nehéz keverni és leválik a serpenyő oldaláról, akkor készen van.
- Várd meg, míg kézmelegre hűl, és oszd el annyifelé, ahányféle ételszínezéked van, és add hozzá a masszához, majd jól dolgozd bele.
- Egy kis tálba tegyél vizet, és ha még rózsásabbá szeretnéd varázsolni a ladút, akkor ebbe a vízbe is tegyél egy kupaknyi rózsavizet. Vizezd be a kezed, majd a masszából formázz golyókat és tedd be a hűtőbe egy rövid időre.
+1 tipp: Ha esetleg úgy látod, hogy a massza nem akar sűrűsödni, vagy nagyon ragacsos és nem válik el a serpenyőtől, óvatosan adj hozzá egy-egy evőkanálnyi mandulalisztet.
+2 tipp: Ha nincs otthon ételszínezéked, akkor dekorálhatod a golyókat úgy, hogy beleforgatod őket kókuszreszelékbe.
Ha érdeklődsz az indiai kultúra, szokások iránt, olvasd el a hindu hagyományok szerinti lakásszentelőről készült cikksorozatom első részét.